Lasertherapie bij schimmelnagels


Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie.

Neem contact op!

Vaak gestelde vragen over Schimmelnagels

Hier onder staan meeste vragen en de antwoorden daarop!

Wat zijn schimmelnagels?

Symptomen
Schimmelnagels hebben een verdikte en onregelmatige nagelplaat; de nagelranden verkleuren wit of geel. Als de nagel niet behandeld wordt, kleurt deze uiteindelijk geelbruin. De nagel is kwetsbaar en brokkelig, lastig te knippen en laat soms geheel of gedeeltelijk los. De meeste schimmelnagels (98%) zitten aan tenen, maar ook vingernagels kunnen aangetast zijn. De medische naam voor een schimmelnagel is onychomycose.

Schimmelnagels komen regelmatig voor in combinatie met voetschimmel of zwemmerseczeem. Deze aandoeningen zijn te herkennen aan kloofjes en schilfering tussen de tenen of schilfering langs de rand van de voet.

Gemiddeld heeft 2-13% van de Nederlandse bevolking één of meer schimmelnagels. De kans op schimmelnagels wordt groter naarmate men ouder wordt; in de leeftijdscategorie 40-60 jaar heeft 15-20% van de mensen last van de schimmelinfectie.

Diagnose
De symptomen van schimmelnagels zijn vaak met het blote oog zichtbaar. Om de aandoening definitief vast te stellen, kan er een stukje nagel op kweek gezet worden. De huisarts of huidtherapeut stuurt een stukje nagel naar een laboratorium voor onderzoek. Het gebruik van antischimmelmiddelen verhindert een juiste diagnose, stop daarom minimaal twee weken voor de kweekafname met deze middelen.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Onychomycose wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door schimmels (dermatofyten). De schimmels zijn besmettelijk; de schimmelsporen verspreiden zich doorgaans via blote voeten, sokken en schoenen. Openbare en vochtige ruimtes als sauna’s, zwembaden, sportaccommodaties en gemeenschappelijke douches zijn beruchte besmettingshaarden.

De schimmels nestelen zich bij voorkeur onder slechtgroeiende, vochtige of beschadigde nagels. Een verminderde weerstand of het slecht afdrogen van voeten kunnen de aandoening bevorderen. Ook beschadigingen aan nagels en omliggende huid – veroorzaakt door sportactiviteiten of knellende schoenen – verhogen het risico op een schimmelinfectie. Een infectie van de teennagels begint meestal bij de grote teen en gaat zonder behandeling door naar andere nagels.

Niet altijd zijn verdikte en verkleurde nagels het gevolg van een schimmelinfectie. Een slechte doorbloeding van de huid bij ouderdom, of huidaandoeningen als psoriasis, lichen, ruber, planus of eczeem kunnen tot vergelijkbare symptomen leiden.

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

Lasertherapie bij schimmelnagels. Het laseren van schimmelnagels met licht- en lasertherapie is de meest effectieve behandeling van deze vervelende en hardnekkige aandoening.

Voorbereiding
De nagel moet een normale dikte hebben. Soms is het aan te raden om de nagels door een podotherapeut of pedicure te laten voorbereiden op de laserbehandeling, de huidtherapeut kan u tijdens het intakegesprek hierover adviseren.

Behandeling
De kop van de laser wordt op de nagelplaat gezet en geeft een aantal korte lichtpulsen af. De energie uit deze lichtpulsen wordt omgezet in warmte. Door de absorptie van deze warmte wordt de schimmel, die zich onder de nagelplaat bevindt, gedeactiveerd. De behandeling is snel, veilig en praktisch pijnloos. Er zijn geen neveneffecten bekend van deze behandeling.

Resultaat en bijwerkingen
Na één tot drie behandelingen, met een interval van vier tot zes weken, wordt de lasertherapie gestopt. Indien uw kalknagels langdurig en hevig aangetast zijn, kan de behandeling na zes maanden herhaald worden.

Een teennagel groeit gemiddeld één millimeter per maand. U kunt dus na acht tot tien weken de eerste resultaten zien. Bij meer dan de helft van de behandelde patiënten is de aangetaste nagel na negen tot twaalf maanden uitgegroeid tot een normale, gezonde nagel. Het overige deel van de patiënten ervaart een uiterlijke verbetering. Het groeiproces van de nagel kan door verschillende factoren vertraagd worden.

Wat kunt u zelf doen?

- Behandel uw sokken, sloffen en schoenen met antischimmelpoeders of –sprays. Gebruik in openbare douches en wasgelegenheden slippers.
- Droog uw voeten altijd goed af na het douchen, ook tussen de tenen. Gebruik alleen uw eigen handdoek.
- Was handdoeken en sokken op 60 graden om schimmelsporen te doden.
- Trek iedere dag schone sokken aan.
- Verzorg uw voeten niet op verschillende plekken in huis. Knip en vijl uw nagels bij voorkeur in de badkuip of douchebak en spoel deze na afloop goed schoon. Vervang uw vijl en nagelknippertje na een schimmelinfectie.
- Draag zoveel mogelijk goed passend en ventilerend schoeisel.
- Gebruik nagellak niet voor uw teennagels, de schimmel gaat hieronder broeien en gooi gebruikte nagellak na een schimmelinfectie weg.
- Als uw huisgenoten ook last hebben van schimmelnagels, kunt u elkaar besmetten via schimmelsporen in het huis en het linnengoed. Het is aan te raden dat zij zich eveneens laten behandelen.

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor de laserbehandeling van tatoeages heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).