We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Acnetherapie is dé oplossing!
Neem contact op!Hier onder staan meeste vragen en de antwoorden daarop!
De meest voorkomende soorten acne in de praktijk van de huidtherapeut waar acnetherapie voor nodig is, zijn:
Acne vulgaris: dit is de medische term voor jeugdpuistjes ( ‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
Acne conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen die ook na hun 20e levensjaar nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.
Acne fulminans: deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt ziek is en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.
Acne infantum: wordt ook wel baby-acne genoemd en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gezicht krijgen onder invloed van hormonen zoals androsteron en testosteron. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.
Acne ectopica: (hidradenitis suppurativa): is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.
Op elke vierkante centimeter van onze huid bevinden zich ongeveer vijftien talgklieren. De talg die zij uitscheiden heeft een aantal belangrijke functies; het voorkomt vochtverlies uit de huid, het beschermt tegen bacteriën en schimmels en het houdt de huid soepel.
Vanaf de start van de puberteit worden – onder invloed van hormonen – de talgklieren in ons gezicht en op onze rug en borst groter. Ze produceren meer en dikkere talg (huidsmeer) dat zich ophoopt in de gang van de klier naar ons huidoppervlak, ook wel porie genoemd. De talgophopingen heten mee-eters of comedonen en zijn zwart (aan de oppervlakte) of wit (onderhuids) van kleur. In een mee-eter zit niet alleen talg, er zitten ook bacteriën (propionibacterium acnes) in die talg omzetten in vetzuren. De mee-eter drukt op de wanden van de nauwe porie en vindt vaak geen uitweg doordat dode huidcellen de uitgang van de porie vernauwen of blokkeren (verhoorning). Uiteindelijk scheurt de porie open en komen de talg, de bacteriën en de vetzuren uit de mee-eter in de huid eromheen terecht. Ze veroorzaken een ontsteking in de vorm van pukkels en puistjes of zelfs abcessen (met pus gevulde holtes).Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, druk en wrijving op de huid, chemische stoffen en erfelijke eigenschappen. Ook geneesmiddelen kunnen acne stimuleren.Vaak wordt acne in verband gebracht met roken, met een slechte hygiëne of overmatig zweten, met het eten van bepaalde ‘vette’ voedingsmiddelen of een vitaminetekort. Dit is echter nog nooit wetenschappelijk bewezen.
Wij adviseren u om:
- Uw huid voorzichtig te wassen (1 à 2x per dag) met lauw water. Dep uw huid na het baden droog met een schone handdoek.
- Zeep te gebruiken met een zuurgraad (pH-waarde) van 5 of lager.
- Uw huid goed te beschermen tegen de zon, dit is vooral belangrijk na een dieptereiniging van de huid of een laserbehandeling. Een goede zonnebrandcrème heeft een hoge spf beschermingsfactor en is geschikt voor de acnehuid. Breng de crème een half uur voor het zonnen aan en herhaal dit om de twee uur.
- Te kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt.
- Strakke en synthetische kleding (direct op de huid) te vermijden.
Soms helpt het gebruik van een peelingcrème op basis van glycolzuur,tretinoïne (vitamine A zuur), benzoylperoxide of fruitzuur.
Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden.
Wij raden u af om:
- Puistjes zelf uit te knijpen of aan puistjes te krabben. Dit kan leiden tot meer ontstekingen en/of acnelittekens.
- Uw huid te wassen met heet water en een reinigingsmiddel met een te hoge zuurgraad.
- Uw huid stevig schoon te maken. Scrub de huid maximaal twee keer per week.
- Sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol) te gebruiken.
Mogelijke acnetherapie behandelingen:
- manuele reiniging van de huid.
- dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings
- rood/blauw lichttherapielicht- en lasertherapie
- camouflagetherapie
- littekentherapie
- adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens
Geen verwijzing nodig
Voor de laserbehandeling van tatoeages heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.
Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).