Huidtherapie

Huidtherapeut Galiena Verton-Steggerda MSc
Even voorstellen!!, ik ben Galiena Verton Steggerda ik ben Huid en Oedeemtherapie en ben in 1997 afgestudeerd aan de Hogeschool in Utrecht en heb een Master in Healthcare Ethiek en Recht. Na mijn afstuderen heb ik een jaar in Curaçao gewerkt, terug gekeerd in Nederland bleef het buitenland toch wel trekken en zo heb ik 5 Jaar in Tsjechië gewerkt voor een Oncoloog Prof Melchiar, hierna ben ik 3 jaar werkzaam geweest in Duitsland en toen 6 jaar in het Midden-Oosten waar ik de Bahrain Breast Cancer support coordinator was. Naast oedeem problemen behandelde ik ook andere huidproblemen. Het was een bijzondere tijd aangezien het toch wel een hele andere cultuur was, maar leerde ik de lokale bevolking goed kennen en sprak na een tijdje ook een aardig woordje Arabisch, Mijn levens moto is Luctor et emergo en geen situatie is mij vreemd.

Wat doet een Huidtherapeut?
Huidtherapeuten behandelen cliënten met een gezonde, zieke of beschadigde huid. Doel van behandelingen is het opheffen, verminderen of voorkomen Van een stoornis of een beperking als gevolg van een huidaandoening. Het beroep huidtherapeut is niet te vergelijken met het beroep schoonheidsspecialiste, die alleen cosmetische behandelingen uitvoert. De Huidtherapeut werkt samen met dermatologen, oncologen, plastisch chirurgen, Medisch specialisten en huisartsen. En de eerstelijns zorg.Het werkveld van de huidtherapeuten is breed en afwisselend. Patiënten van jong en oud kunnen bij de huidtherapeut terecht met verschillende huidproblemen. Wat heel belangrijk is in het huid- therapeutisch handelen dat het evidence based moet zijn. De handelingen die een huidtherapeut verricht moeten een verbetering van de huid conditie/aandoening teweegbrengen. Een huidtherapeut moet volgens de juiste conduct handelen, dit betekent dat de huidtherapeut alleen therapie mag geven die ook daadwerkelijk verbetering brengt van de zieke of beschadigde huid. Een huidtherapeut moet lid zijn van haar beroepsvereniging NVH Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten en van het KP kwaliteitregister paramedici.

Wat is een Huidtherapeut?
Een Huidtherapeute is een paramedische specialist die is opgeleid om de gezonde en de zieke of beschadigde huid te behandelen. Hiervoor heeft hij zij een 4 jarige hbo opleiding Huidtherapie gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht of Haagse Hogeschool. De titel Huidtherapie is een beschermde titel, die is vastgelegd in de wet beroepen in de individuele gezondheidszorg (wet BIG, artikel 34). Het doel van de wet Big is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg: erkende zorgverleners kunnen zich registreren in het openbare BIG-register.