De huidtherapeut heeft vaak een actieve rol in de nazorg en begeleiding van vrouwen met borstkanker. De gevolgen van borstkanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend, denk aan het ontbreken van een borst of tepel, de bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, littekenweefsel en vochtopeenhopingen door een beschadigd lymfestelsel.
De huidtherapeut biedt een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen, dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van de operatie zoveel mogelijk weggenomen worden. Daarnaast heeft de huidtherapeut aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces; met behandelingen, advies en een luisterend oor biedt de huidtherapeut graag een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.
Hier onder staan meeste vragen en de antwoorden daarop!
Vaak leidt de operatie van borstkanker tot vochtophopingen in het behandelde gebied. De huidtherapeut kan met oedeemtherapie pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Daarnaast kan de huidtherapeut (na een borstreconstructie) medische tatoeage toepassen voor het reconstrueren van de tepel(hof). Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel.
Dermatografie
Na een borstreconstructie ontbreken vaak de tepel en de tepelhof. Een chirurg kan deze alsnog reconstrueren met behulp van bijvoorbeeld een huidtransplantaat uit de lies. Een andere methode is het inkleuren van de huid door een huidtherapeut. Een tepeltatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden. Het is een goed alternatief voor pijnlijke, tijdrovende en ingewikkelde behandelingen en kent zo goed als geen bijwerkingen. Gemiddeld zijn er vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen. Om vooruitgang vast te stellen, maakt de huidtherapeut voor en na elke behandeling foto’s.
De tepeltatoeage is uiteindelijk een blikvanger en kan de rest van de borst camoufleren. De tatoeage gaat meestal over het litteken heen, zodat deze zo onopvallend mogelijk wordt.
Littekenmassage
Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen.
Oedeemtherapie
Door beschadiging van het lymfestelsel of het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren, wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af.
Daarnaast adviseert de huidtherapeut u graag, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen en eventuele verergering door complicaties kunt voorkomen.
Geen verwijzing nodig
Voor dermatografie, littekenmassage en oedeemtherapie door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.
Vergoedingen
Vergoeding is afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden van de zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).