Lasertherapie bij couperose


Vaatafwijkingen kunnen het gezicht en decolleté ontsieren. De huidtherapeut helpt patiënten met couperose, spider naevus en rosacea om de gevolgen van vaatproblemen te verminderen of te laten verdwijnen.

Neem contact op!

Vaak gestelde vragen over Lasertherapie bij couperose

Hier onder staan meeste vragen en de antwoorden daarop!

Symptomen/diagnose

De meest voorkomende vaatafwijkingen in de praktijk van de huidtherapeut zijn:

Couperose
Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën). De rood of blauw gekleurde vaatjes bevinden zich meestal op wangen, neus en kin en soms ook in de hals of het decolleté. Ze zijn onschuldig en komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Ze kunnen een tintelend, branderig gevoel veroorzaken of jeuken.

Spider naevus
Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen, maar is iets van alle leeftijden en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn.

Rosacea
Rosacea kenmerkt zich door een felrood verkleurde huid, met name in het gebied rond de neus en de wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben, denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken en is een chronische huidaandoening.

Hoe ontstaan deze vaatafwijkingen?

Couperose
De gesprongen vaatjes ontstaan vanaf het 30e levensjaar en hebben verschillende oorzaken zoals:
- erfelijkheid en huidtype
- alcoholgebruik en roken
- sommige geneesmiddelen
- overmatige blootstelling aan de zon en temperatuurschommelingen (saunabezoek of vrieskou)

Spider naevus
Hormonale factoren, een leveraandoening of een schildklierafwijking kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze vaatafwijkingen in het gezicht, in de hals of nek, op handruggen of onderarmen.

Rosacea
De oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Rosacea ontstaat meestal tussen het 30e en 50e levensjaar en komt met name bij vrouwen voor. Er zijn wel veel factoren die verergering van rosacea kunnen beïnvloeden:
- alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
- sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen
- overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)
- stress
- hormonen

Wat kan lasertherapie bij couperose voor u doen?

Lasertherapie bij couperose behandelt couperose veelal met licht- en lasertherapie en coagulatie. Hebt u niet zozeer last van couperose maar wel van algehele roodheid (diffuse roodheid) van de huid, dan kan camouflagetherapie of een andere behandeling ook uitkomst bieden.

Een spider naevus kunt u bij de huidtherapeut met licht- en lasertherapie of coagulatie laten behandelen.

Rosacea is niet te genezen maar de huidtherapeut kan er met behulp van rood-lichttherapie en/of licht- en lasertherapie voor zorgen dat uw huid rustiger wordt. Rood-lichttherapie is vooral gericht op het kalmeren van de huid. Een licht- en laserbehandeling kan de gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) verwijderen waardoor de roodheid vermindert. Omdat rosacea niet te genezen is, zullen de behandelingen herhaald moeten worden. Rosacea kan op lange termijn vanzelf in ernst afnemen.

Wat kunt u zelf doen?

Bij couperose kunt u het beste overmatige blootstelling aan zon en temperatuurschommelingen vermijden en voorzichtig zijn met alcoholgebruik en roken.

In aanvulling op behandeling van rosacea door de huidtherapeut kan uw huisarts medicijnen voorschrijven die de rode huid helpen kalmeren. Neemt u de volgende adviezen ter harte:

- Irriteer uw huid zo min mogelijk. Gebruik dus producten die mild zijn voor uw huid, ook bij het verwijderen van camouflageproducten.
- Vermijd alcohol en gekruid eten, deze werken vaatverwijdend en verergeren rosacea.
- Probeer externe factoren die rosacea verergeren te vermijden, zoals extreme warmte en kou maar ook overmatige blootstelling aan de zon en rokerige ruimtes.

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor de laserbehandeling van tatoeages heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).